ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовиниСъдТемида

Арестуваха служител на БАБХ – Пловдив с 1000 лева подкуп

Корумпираният инспектор изнудвал собственик на мандра, поискал и две торби сирене и кашкавал

Окръжният прокурор Румен Попов: Дребната корупция е повсеместна!

Късно снощи е задържан служител на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ- Пловдив) за корупционно престъпление. Това съобщи на извънреден брифинг Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Държавният служител е арестуван в момент на получаване на подкуп от 1000 лева и  две торби с млечни продукти от собственик на мандра. Инспекторът по храните е , изнудвал фермер, чийто обект е край Първомай, за да прикрие административно нарушение.

„На 24 юни служителят от ОДБХ в Пловдив, който е главен инспектор, отговарящ за община Първомай, се обърнал към животновъд и производител на млечни продукти, като преценил, че преди около месец-два земеделецът и съдружникът му са извършили административно нарушение при транспорта на селскостопански животни и отглеждането им в Първомай. За да не констатира въпросното престъпление, съответно и да не бъдат санкционирани земеделците, инспекторът поискал 1000 лева, както и определено количество млечни продукти – сирене и кашкавал.

На 25 юни изнудваният земеделец е сигнализирал и започнало разследване,“ разказа заместник – окръжният прокурор Галин Гавраилов.

По време на осъществена среща между служителя и земеделеца за даване на рушвета снощи главният инспектор е бил задържан. За сега за 24 часа. Днес трябва да му бъде повдигнато обвинение за неследващ му се дар. В автомобила му са намерени парите и хранителните продукти.

„След повдигане на обвинението, ще е бъде удължено задържането за срок от 72 часа, в които време да се прецени дали да се иска мярка за неотклонение спрямо него“, обясни Гавраилов.

Прокуратурата наблюдава досъдебно производство за корупционно престъпление.

От изявленията на прокурорите стана ясно, че задържаният е назначен в ОДБХ – Пловдив от 2014 година като „главен инспектор ветеринарна медицина“ в сектор Здравеопазване на животните.

За престъплението, което е извършил, законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 хил. лева глоба.

В коментар Окръжният прокурор Румен Попов отбеляза, че всики вмъкват ирония като чуят сумата от 1000 лева и две тробички.

„Всички знаем, че у нас се извършва така наречения „Държавен рекет“ (колкото и смешно да ви звучи). Представете си колко земеделски производители имат малки ферми и на какво са подложени. Лично аз съм говорил с много хора и съм се опитвал да ги мотивирам да отидат в полицията. На тези хора им е дошло до гуша! Дребната корупция е повсеместна,“ коментира Попов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина